...

Η ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!

You Are Here: Home» POLO/VOLLEY » Καζάζης: «Χτίζουμε αυτοκρατορία»


-->


Ο προπονητής που οδήγησε την ομάδα του Πειραιά στο τρεμπλ μίλησε στον «ΓΑΥΡΟ» για το μυστικό της επιτυχίας αλλά και τη συνταγή που θα εφαρμόσει για να διασφαλίσει ότι μία νέα «ερυθρόλευκη» αυτοκρατορία χτίζεται.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του στην εφημερίδα "ΓΑΥΡΟΣ"

Ήταν φυσικό επακόλουθο της επιτυχημένης σεζόν να ανανεώσετε τη συνεργασία σας με τον Ολυμπιακό τόσο σύντομα;

Εφόσον μπορούμε και ταυτιζόμαστε και έχουμε τόσο καλή συνεργασία με τη διοίκηση, ήταν φυσιολογικό να θέλουμε να είμαστε ξανά μαζί. Αυτό είναι το πιο σημαντικό. Οι στόχοι είναι ξεκάθαροι τόσο για τον Ολυμπιακό όσο και για μένα. Είναι ταυτόσημοι. Θέλουμε η ομάδα να είναι πάντα στην κορυφή. Ο Ολυμπιακός είναι μία ομάδα που μου αρέσει να δουλεύω. Υπάρχει χημεία σε όλους τους τομείς. Διοίκηση, προπονητικό τιμ, παίκτες, κόσμος. Δεν υπήρχε κάτι να μας «χαλάσει» ώστε να μη βρούμε τη χρυσή λύση για να συνεχίσουμε με τους ίδιους στόχους.

Είναι οι τρεις φετινοί τίτλοι «προίκα» για ακόμα περισσότερες επιτυχίες;

Είναι μία πολύ καλή ευκαιρία να γίνουν η βάση ώστε η ομάδα να δημιουργήσει μία αυτοκρατορία για πολλά χρόνια. Το πιστεύω αυτό και τώρα που έγινε η αρχή ελπίζω να δημιουργηθούν τέτοια σύνολα τα επόμενα χρόνια ώστε να δημιουργηθεί μία τέτοια αυτοκρατορία όπως τότε που ήμουν κι εγώ αθλητής του Ολυμπιακού. Και να συνεχίσουμε με αυτόν τον τρόπο να δίνουμε χαρά στους φιλάθλους μας.

Ο κόσμος σάς στήριξε φέτος και με την παρουσία του αλλά και με την οικονομική ενίσχυση.

Οντως, το νιώσαμε αυτό έντονα και το λιγότερο που μπορούσαμε να κάνουμε ήταν να τον ευχαριστήσουμε με το πανό στη φιέστα στο Καραϊσκάκη και με το λογότυπο της Θύρας 7 που φέραμε στη φανέλα. Εχει συμβάλλει τα μέγιστα στην εξυγίανση και το ότι από το υστέρημά του σε δύσκολες εποχές βοηθά δείχνει την αγάπη για τον Ολυμπιακό και το ότι είμαστε μεγάλη οικογένεια που στηρίζει ο ένας τον άλλο. Επιπλέον, όταν έχουμε τον κόσμο μας στο Ρέντη, όταν το γεμίζει, όπως έγινε φέτος με τον Παναθηναϊκό, για παράδειγμα, γίνεται πραγματικά σπίτι μας. Η ατμόσφαιρα που δημιουργούν είναι εκπληκτική και θέλουμε τους φιλάθλους ακόμα περισσότερο κοντά μας. Είμαι της άποψης ότι τον κόσμο τον φέρνουμε εμείς, με την προσπάθειά μας και με τις επιτυχίες μας. Δείξαμε ότι αξίζουμε να μας στηρίζουν. Εδώ θέλω να πω -και είναι άποψή μου- ότι αν είχαμε στο πρώτο παιχνίδι με τον Παμβοχαϊκό, στο Ρέντη όπου χάσαμε και έσπασε η έδρα μας, παραπάνω κόσμο και μας στήριζε, η τύχη του παιχνιδιού θα ήταν διαφορετική. Ηταν μία κακή αγωνιστικά μέρα και αυτό που θα μπορούσε να αλλάξει τη ροή του παιχνιδιού θα ήταν ο κόσμος.

Οι σκέψεις σας για το υπάρχον ρόστερ σε σχέση με τη νέα σεζόν;

Νομίζω ότι η ομάδα που δημιουργήθηκε είναι πολύ επιτυχημένη. Θα χρειαστούν κάποιες αλλαγές, αλλά όχι μεγάλες. Το μεγαλύτερο κομμάτι πιστεύω ότι πρέπει να παραμείνει και με μικρές διορθωτικές κινήσεις θα είμαστε ακόμα πιο δυνατοί. Μετά από έναν χρόνο γνωρίζουμε ακόμα καλύτερα την ομάδα και θέλει λίγες αλλαγές για να παραμείνει πολύ καλή και ανταγωνιστική. Πρώτα θα γίνουν οι επαφές με τα δικά μας παιδιά, θα τελειώσουμε μαζί τους και στη συνέχεια θα δούμε τι θα χρειαστούμε.

Είναι οδηγός τα περσινά, όταν πετύχατε την καλύτερη σχέση… εξόδων-ποιότητας;

Έγινε όντως ιδανικός συνδυασμός. Είναι η χρονιά που μαζέψαμε τα οικονομικά και αυτό το συνδυάσαμε με απόλυτη αγωνιστική επιτυχία. Αυτό ίσως δεν έχει γίνει αντιληπτό. Η επιτυχία είναι ακόμα πιο μεγάλη και τεράστιο μερίδιό της αναλογεί στη διοίκηση του Ολυμπιακού αφού πετύχαμε να κατακτήσουμε και τους τρεις στόχους μας με το χαμηλότερο μπάτζετ της 20ετίας. Δεν είναι εύκολο να συμβεί αυτό. Πάντα, όταν γίνεται οικονομία, το τίμημα το πληρώνει το αγωνιστικό κομμάτι.

Με αυτό ως γνώμονα θα γίνει ο προγραμματισμός και για τη νέα σεζόν;

Θεωρώ ότι υπάρχει πολύ καλή συνεργασία με τη διοίκηση και τον πρόεδρο του Ολυμπιακού και πάντα όταν καθόμαστε να συζητήσουμε είναι από τα στοιχεία που βάζουμε κάτω. Βλέπουμε τα δεδομένα που υπάρχουν και θέτουμε πάνω από όλα το συμφέρον της ομάδας, ώστε να μπορεί και να είναι πρωταγωνίστρια και να είναι πρωταρχικά μία υγιής ομάδα, που δεν θα μπει σε περιπέτειες όπως άλλες με μεγάλο όνομα. Αυτό είναι μεγάλη επιτυχία του προέδρου του Ολυμπιακού, Μιχάλη Κουντούρη, ο οποίος είναι πολύ ειλικρινής και ρεαλιστής σε αυτά τα θέματα. Είναι καλύτερα να πατάμε σε πιο σταθερές βάσεις, παρά σήμερα να πετάμε και αύριο να μην υπάρχουμε καθόλου.

Χωρίς ΠΑΟ, Ηρακλή, υποβαθμίζεται «το προϊόν» του πρωταθλήματος;

Θεωρώ ότι είναι από τα αρνητικά και του αθλήματός μας γιατί είναι δύο ομάδες που στο παρελθόν υπήρξαν πάρα πολύ ισχυρές και δίνουν άλλη αίγλη στο πρωτάθλημα αλλά και στον ανταγωνισμό. Ετσι ανεβαίνει το επίπεδο, όταν υπάρχουν πολλές καλές ομάδες. Οτι αυτές οι δύο ομάδες βρίσκονται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας είναι κακό για το άθλημα αλλά αυτά είναι θέματα δικά τους και πρέπει να ασχοληθούν οι ίδιοι παρά εμείς.

Για να επανέλθουμε στο χτίσιμο της ομάδας που κατέκτησε το τρεμπλ…

Από τη στιγμή που συμφωνήσαμε, πολύ σύντομα έκανα κάποιες προτάσεις και ακόμα πιο σύντομα σε μεγάλο βαθμό υλοποιήθηκαν. Αυτό έδειξε για μένα την αποφασιστικότητα και τη σοβαρότητα της διοίκησης του Ολυμπιακού σε αυτό που ήθελε να κάνουμε. Ηταν ευχάριστο και πρωτόγνωρο για μένα. Πάντα στην Ελλάδα οι ομάδες αρχίζουν να ασχολούνται τον Ιούλιο και τον Αύγουστο οργανώνουν τα πράγματα. Εμείς αμέσως ήμασταν έτοιμοι και προχωρήσαμε σε πολύ καλές κινήσεις και προγραμματισμό, όπως φάνηκε και από το αποτέλεσμα. Και με τη συμβολή του Βαγγέλη Μαρινάκη βάλαμε το τελευταίο κομμάτι του παζλ με την απόκτηση του Μπόμπι Γιορντάνοφ. Μόνο αυτό είχε μείνει και ήταν πολύ σημαντικό. Πρέπει να ευχαριστήσουμε τον κύριο Μαρινάκη για αυτό. Ο Μπόμπι είναι σπουδαίος αθλητής και προσωπικότητα. Είναι ένας παίκτης, που πέρα από μεγάλος αθλητής, πραγματικά αγαπάει τον Ολυμπιακό και του αρέσει να αγωνίζεται με τη φανέλα της ομάδας.

Ποια είναι η αίσθηση που έχετε; Θα παραμείνει και τη νέα σεζόν;

Έχω συνεχή επαφή μαζί του. Θέληση και του ίδιου και δική μου είναι να παραμείνει. Περιμένω ότι τη Δευτέρα ή την Τρίτη το αργότερο θα γνωρίζουμε, όμως είναι σίγουρο ότι θέλουμε τον Μπόμπι. Είναι πολύ σημαντικός παίκτης για εμάς.

Ποια είναι η πρόθεση του Ολυμπιακού για τα ευρωπαϊκά Κύπελλα; Είναι πιθανή η συμμετοχή στο Champions League;

Δεν έχουμε μπει ακόμα σε λεπτομέρειες. Πρέπει όμως να είμαστε ρεαλιστές, όπως είναι και η διοίκηση. Στο επίπεδο του Champions League για να είσαι ανταγωνιστικός πρέπει να ανέβεις πάρα πολύ στο οικονομικό κομμάτι. Ισως ακόμα δεν είμαστε έτοιμοι. Φυσικά θέλουμε πάρα πολύ ο Ολυμπιακός να πρωταγωνιστεί και στην Ευρώπη. Αλλά αυτό έχει να κάνει και με το πόσο πραγματικά μπορούμε να φτάσουμε εκεί. Αν δούμε τα ρόστερ και τα μπάτζετ των άλλων ομάδων που πρωταγωνιστούν στην Ευρώπη, θα δούμε ότι είμαστε πολύ μακριά από αυτά τα δεδομένα.

Από όλα τα μετάλλια που έχετε κατακτήσει, έχετε κρατήσει τα πιο σημαντικά για εσάς. Τα φετινά είναι τέτοια;

Και τα τρία είναι από αυτά που θα κρατήσω και δεν πρόκειται ποτέ να τα αποχωριστώ. Εχω κρατήσει από το πρώτο πρωτάθλημα με τον Ολυμπιακό, το 1986 μέσα στη Λεωφόρο, το ασημένιο στο Final 4 του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, φυσικά το χάλκινο μετάλλιο της Γάνδης με την Εθνική. Και αυτά τα τρία είναι πολύ ξεχωριστά για μένα. Θέλω να προσθέσω πως για μένα αυτή ήταν η καλύτερη χρονιά σαν προπονητής. Ακόμα και από τότε που είχαμε πάει με την Εθνική στο Ευρωπαϊκό. Ηταν μαγική χρονιά γιατί κατάφερα με την ομάδα που έχω ανδρωθεί σαν αθλητής, που έχω αγαπήσει και νιώθω πάρα πολύ όμορφα όταν είμαι στις τάξεις της, να πάρω και τους τρεις τίτλους μέσα στη χρονιά. Είμαι χαρούμενος πρώτα που βοήθησα την ομάδα και μετά για μένα, γιατί πιστεύω ήταν μία ηθική δικαίωση. Είμαι πολλά χρόνια στον χώρο και άξιζε να πάρω κι εγώ αυτό που πήρα.

Φύγατε από τον Ολυμπιακό ως αθλητής το 1994 και επιστρέψατε το 2012. Πότε το συνειδητοποιήσατε πραγματικά ότι γυρίσατε;

Και στο παρελθόν είχαν γίνει πολλές κουβέντες για να γυρίσω στην ομάδα. Και στο τέλος της καριέρας μου σαν αθλητής και δύο φορές σαν προπονητής, τώρα που τρίτωσε νομίζω ότι ήταν πολύ καλό γιατί η επιστροφή μου συνδυάστηκε και για μένα και την ομάδα με απόλυτη αγωνιστική επιτυχία. Σαν άνθρωπος δεν πουλάω ολυμπιακοφροσύνη. Αυτοί που με ξέρουν καλά βλέπουν ότι όταν βρίσκομαι στον Ολυμπιακό νιώθω πραγματικά σαν στο σπίτι μου. Αλλά είμαι χαμηλών τόνων και δεν θέλω να το παίζω Ολυμπιακάρας, για αυτό προσπαθώ να το δείχνω με πράξεις και όχι με λόγια.

Ξεκινήσατε τη χρονιά με τον τίτλο του φαβορί. Υπήρξε κάποια στιγμή που να ανησυχήσατε ότι μπορεί να μην επιτευχθεί κάποιος από τους στόχους;

Η αλήθεια είναι ότι η ομάδα φτιάχτηκε να πρωταγωνιστήσει, δεν το κρύψαμε ποτέ. Κάναμε εκπληκτικό πρώτο γύρο και δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι η ομάδα είναι αχτύπητη. Κάποια στιγμή ήρθε μία κοιλιά, φυσιολογική, αφού καμία ομάδα σε κανένα άθλημα δεν μπορεί να παίζει στο 100% από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Μάιο, σε συνδυασμό με κάποιους τραυματισμούς πολύ σημαντικών παικτών και εκεί πραγματικά υπήρξε μία δύσκολη περίοδος περίπου 1,5 μήνα. Οπως συμβαίνει πάντα στην Ελλάδα, ήρθε η αμφισβήτηση. Τόσο η διοίκηση και ο πρόεδρος όσο και εμείς μέσα στην ομάδα κρατήσαμε την ψυχραιμία μας, περιμέναμε με υπομονή πότε η ομάδα θα φορμαριστεί και νομίζω όταν επέστρεψαν όλοι οι τραυματίες και μπήκαμε σε τελικούς αγώνες, για Λιγκ Καπ, Κύπελλο και πρωτάθλημα η ομάδα φάνηκε απόλυτα έτοιμη για να πάρει τους τίτλους. Και ήταν μία απάντηση στους επικριτές μας, που μπορούν με μεγάλη ευκολία να κρίνουν τον κόπο των αθλητών και τον δικό μου και να βγάζουν εύκολα συμπεράσματα στην πρώτη όχι καλή εμφάνιση ή άτυχη στιγμή.

Νιώσατε δηλαδή την πίεση του «ηλεκτρικού», κατά περιόδους, πάγκου του Ολυμπιακού;

Όχι σε τέτοιο βαθμό. Γνωρίζουμε όμως ότι δεν υπάρχει υπομονή, θα το πω ευθέως, δεν υπάρχει αθλητική παιδεία και όλοι πιστεύουν ότι πρέπει να μπαίνουμε μέσα και να διαλύουμε τους πάντες. Δεν είναι έτσι. Και οι αντίπαλοί μας παίζουν και εμείς έχουμε τις στιγμές μας. Το σημαντικό είναι να έχεις διάρκεια στην καλή σου απόδοση και να πετυχαίνεις τους στόχους Να ξέρεις γιατί είσαι καλός κάποιες περιόδους και σε άλλες δεν είσαι στην καλή σου κατάσταση. Τότε είσαι σε καλό δρόμο. Αποδείξαμε εκ του αποτελέσματος ότι εμείς ξέραμε.
Πηγή : xaros7.gr
Tags: POLO/VOLLEY