...

Η ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!

You Are Here: Home» » Μώραλης: «Δυσπιστία το πιο μεγάλο πρόβλημα»


-->Ο  Γιάννης Μώραλης μίλησε για όλα τα θέματα σε τηλεοπτική συνέντευξη που έδωσε, τονίζοντας ότι η δυσπιστία του κόσμου προς το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι ένα μεγάλο πρόβλημα.

Αναλυτικά τα όσα ενδιαφέροντα δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό ACTION 24:

Το καλοκαίρι του 2012 βάλατε υποψηφιότητα για πρόεδρος της Σούπερ Λίγκας. Ήσασταν ο μοναδικός υποψήφιος και λάβατε 13 από τις 17 ψήφους με τους Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ να ψηφίζουν «απών». Καταρχάς γιατί αποφασίσατε να βάλετε υποψηφιότητα για την προεδρία σε μια εποχή που η οικονομική κρίση όχι μονό είχε χτυπήσει τη χώρα αλλά και το ποδόσφαιρο και τα προβλήματα θα ήταν μεγάλα;
Είμαι 19 χρόνια στο χώρο του ποδοσφαίρου δουλεύοντας στον Ολυμπιακό, ένα σωματείο με μεγάλη εμπειρία σε Ελλάδα και Ευρώπη. Θεωρήσαμε ως Ολυμπιακός ότι είναι σκόπιμο να θέσω υποψηφιότητα για να βοηθήσω τον Συνεταιρισμό. Με την εμπειρία που διαθέτω, να βοηθήσω και εγώ από τη πλευρά μου να βελτιώσουμε ορισμένα πράγματα. Γνωρίζω ότι ήταν δύσκολη περίοδος οικονομικά. Νομίζω όμως ότι είναι υποχρέωση όσων αγαπούν το ποδόσφαιρο και δουλεύουν πολλά χρόνια σε ομάδες να δίνουν την βοήθεια τους. Σε αυτή τη λογική πάρθηκε η απόφαση να βάλω υποψηφιότητα. Με τον Ατρόμητο και την Δόξα που έλλειπαν είχαμε μιλήσει στο τηλέφωνο και ήταν σύμφωνοι. Μόνο ο Παναθηναϊκός και ο ΠΑΟΚ δεν στήριξαν την δική μου υποψηφιότητα. Νομίζω ότι είναι λογικό με βάσει αυτά που γνωρίζουμε στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

-Αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για έναν πρόεδρο της Λίγκας το γεγονός ότι προέρχεται από έναν σύλλογο; Πόσο δυσκολεύει η δυσκόλεψε αυτό το έργο σας;
Στην δική μου περίπτωση για το ότι δεν με στήριξαν ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκός έπαιξε ρόλο η συγκεκριμένη χρονική περίοδος. Γιατί τον Βαγγέλη Μαρινάκη τον είχε ψηφίσει για παράδειγμα ο Παναθηναϊκός, όταν είχε βάλει υποψηφιότητα για πρόεδρος. Υπήρχε μια ένταση τότε και κάποιες ανταγωνιστικές ομάδες θεώρησαν πως η δική μου παρουσία δεν ήταν θετική. Δεν έχω κανένα παράπονο. Είχα βάλει ένα στόχο πως μέχρι το Μάρτιο θα αποδείξω σε Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ ότι εγώ δεν μπήκα εδώ με χρωματικά ή οπαδικά κριτήρια, αλλά για να προσφέρω στον Συνεταιρισμό και θέλω να πιστεύω πως αυτό το οκτάμηνο το έχω αποδείξει.

Πιστεύετε θα ήταν καλύτερο για την Λίγκα να διοικείται από έναν τεχνοκράτη;
Ναι πιστεύω ότι θα ήταν καλύτερο να διοικείται η Λίγκα από έναν τεχνοκράτη. Θα μπορούσε αυτό το μοντέλο να λειτουργήσει καλύτερα, γιατί δεν θα υπήρχαν θέματα αμφισβήτησης. Ότι δηλαδή ανήκει σε κάποια ομάδα ή λειτουργεί υπέρ μιας ομάδας.

Στις πρώτες σας δηλώσεις ως πρόεδρος είχατε πει ότι στόχος είναι να αρχίσει και να τελειώσει το πρωτάθλημα με 16 ομάδες; Όπως φαίνεται αυτό θα γίνει…
Το είχα πει αυτό γιατί γνώριζα τις δυσκολίες πραγματικά. Πολλοί θεωρούν λάθος την δήλωση μου. Αν και αυτό θα έπρεπε να είναι το αυτονόητο στην χώρα που ζούμε δεν υπάρχει κάτι το αυτονόητο. Τα πάντα αμφισβητούνται: οι νόμοι, τα εργασιακά κ.τ.λ.. Ο μεγάλος αγώνας που δόθηκε φέτος από όλους (Πολιτεία-ΕΠΟ-Λίγκα) ήταν να αντέξουν όλοι τις μεγάλες οικονομικές πιέσεις που έρχονται από προηγούμενα χρόνια. Δυο αγωνιστικές έμειναν μέχρι το τέλος θα τα καταφέρουμε πιστεύω να τελειώσουμε με 16 ομάδες. Θα τελειώσει αξιοπρεπώς το πρωτάθλημα και αυτό ήταν κάτι σημαντικό.
Πόσο επηρέασε η οικονομική κρίση το ποδόσφαιρο; Θεωρείται ότι η κρίση εκτός από κακό έκανε και καλό στο ελληνικό ποδόσφαιρο, διότι αρκετές ομάδες στραφήκαν στους Έλληνες παίκτες που είναι και πιο φθηνοί;
Τα οικονομικά προβλήματα των ομάδων είναι προ κρίσης. Δεν δημιουργήθηκαν με την κρίση. Όλοι γνωρίζουν πως δημιουργήθηκαν τα χρέη στον Άρη, την ΑΕΚ που μπήκε στο άρθρο 44 και παρόλα αυτά κατάφερε να δημιουργήσει ξανά χρέη, τον ΟΦΗ και τον Πανιώνιο. Η κρίση απλά στέρησε λύσεις και έσοδα. Εκεί έπαιξε ρόλο η κρίση. Στην λύση του προβλήματος και όχι στην δημιουργία του. Δεν υπάρχουν χορηγοί και επενδυτές. Τα εισιτήρια είναι λίγο μειωμένα αλλά δεν έρχονται διαφημίσεις. Κατά την άποψη μου η κρίση αποδεδείχθηκε θετική για το ποδόσφαιρο. Αν οι ομάδες λειτουργούσαν όπως φέτος, χωρίς σπατάλες και με προσοχή στα οικονομικά, σε βάθος χρόνου θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τα προβλήματα τους.
Εσείς μείνατε ικανοποιημένος από την φετινή εικόνα του πρωταθλήματος;
Έχω μείνει ικανοποιημένος από την εικόνα του πρωταθλήματος, αλλά δεν τα βλέπω και όλα θετικά. Προβλήματα υπάρχουν και τα γνωρίζω.

Ποια ήταν τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίσατε ως Λίγκα φέτος, αλλά και εσείς προσωπικά ως πρόεδρος;
Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Λίγκας διαχρονικά είναι η δυσπιστία του κόσμου απέναντι στο ποδόσφαιρο. Το δέυτερο, είναι η οικονομική κατάσταση των ομάδων. Όταν αγωνιούμε κάθε εβδομάδα για οφειλές προς παίκτες, δημόσιο, προμηθευτές και αν θα μπορέσει μία ομάδα να σφραγίσει εισιτήρια, αν θα πάρει ενημερότητα, αν θα υπάρξει αφαίρεση βαθμών ή εάν θα γίνουν και οι 8 αγώνες. Το επίπεδο του ποδόσφαιρου δεν είναι αυτό που θέλουμε, όπως και αρκετές εγκαταστάσεις. Η συμπεριφορά των φιλάθλων συνολικά δεν είναι η επιθυμητή. Έχουμε διαιτησίες που ήταν και κακές. Δεν μπορούμε να πούμε πως είμαστε πλήρως ικανοποιημένοι με την εικόνα, αλλά με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν αντέξαμε και τα φέραμε εις πέρας.

Υπήρχε συνεργασία με τους υπόλοιπους φορείς όπως την ΕΠΟ, την Πολιτεία, την Αστυνομία; Τι γίνεται με τον ΟΠΑΠ και τη NOVA;
Είχαμε καλή έως άριστη συνεργασία με τη NOVA. Το τηλεοπτικό συμβόλαιο λήγει τον έκτο μήνα του 2015, οπότε έχουμε ακόμα 2 χρόνια και δεν τίθεται κανένα θέμα. Με τον ΟΠΑΠ μέσα στην εβδομάδα θα υπογραφεί νέα σύμβαση για τα επόμενα δυο χρόνια, ύψους 13 εκατ. ευρώ το χρόνο, δηλαδή 26 εκατ. ευρώ συνολικά. Υπάρχουν όμως και ρήτρες για επεισόδια κ.τ.λ. αλλά ήμαστε σε καλό επίπεδο. Βέβαια θα πρέπει και ο ΟΠΑΠ να δει και το θέμα των ανανεώσεων των φανελών με τις ομάδες. Με το θέμα της Πολιτείας, υπάρχει ο Γιάννης Ιωαννίδης που προέρχεται από τον αθλητισμό και μόνο το ότι διαδέχθηκε άτομα που δεν γνώριζαν το κομμάτι του αθλητισμού είναι θετικό. Υπάρχουν διαφωνίες και διαφορές αλλά ξέρουμε για το τι συζητάμε που είναι το βασικό και υπάρχει διάθεση για κοινές λύσεις για το καλό του αθλήματος. Στην Λίγκα αυτόν τον καιρό υπάρχει καλό κλίμα. Διαφωνίες υπάρχουν αλλά είναι μικρές.

Τι θα γίνει με τις ομάδες που δεν θα εξασφαλίσουν αδειοδότηση;
Πέρσι η τιμωρία των ομάδων που δεν πήραν αδειοδότηση ήταν να μπορούν να κάνουν τρείς μεταγραφές το καλοκαίρι και μία τον χειμώνα Ελλήνων ή ξένων και απεριόριστες κάτω των είκοσι τεσσάρων ετών. Ήταν συνειδητή επιλογή και στοχευόμενη για να προωθήσουμε τον Έλληνα ποδοσφαιριστή και να ελληνοποιήσουμε το ποδόσφαιρο μας. Να πέσουν και οι τιμές. Αρχικά ήταν ο υποβιβασμός, όμως αντικειμενικά δεν μπορούσαν να υποβιβαστούν αυτές οι ομάδες που δεν πληρούσαν τα κριτήρια. Τον Μάρτιο που ήρθε η ΕΠΟ και λέει ότι 7 με 8 ομάδες είχαν πρόβλημα μεταξύ των οποίων και ο Παναθηναϊκός, ο ΠΑΟΚ, η ΑΕΚ και ο Άρης. Δεν ήταν δυνατόν να γίνει πρωτάθλημα χωρίς αυτές τις ιστορικές και εμπορικές ομάδες. Αν είχε συμβεί αυτό θα κατέρρεαν όλα. Τα τηλεοπτικά συμβόλαια, ο ΟΠΑΠ και οι χορηγίες. Θα κατέρρεε το σύστημα. Έτσι με πλειοψηφία αποφασίσαμε να μην υποβιβαστούν. Φέτος λέμε να είναι οι ίδιες ποινές αλλά να τις ελαφρύνουμε. Έτσι για φέτος δώσαμε συν 4 ανανεώσεις η επεκτάσεις συμβολαίων. Ναι, τα χαλαρώσαμε τα μέτρα. Σέβομαι το επιχείρημα προέδρων που λέει ότι δεν μπορεί εμείς να ήμαστε σωστοί και τυπικοί στις υποχρεώσεις μας απέναντι σε ποδοσφαιριστές (εφορία κ.τ.λ.) και να ανταγωνιζόμαστε σε ευθεία γραμμή τις προβληματικές ομάδες που χρωστούν παντού. Είναι σωστή η άποψη, αλλά όταν έρχεται η ώρα να ψηφίσουμε και λέμε να εφαρμόσουμε τον κανόνα σκληρά ή να κοιτάξουμε το συμφέρων όλων μας γίνεται το δεύτερο. Πάντως ο Ιούνιος του 2015 θα είναι ορόσημο, γιατί λήγουν τα συμβόλαια με ΟΠΑΠ και NOVA και θα πρέπει να επανέλθουμε και σε μικρότερο αριθμό ομάδων από 18 που θα γίνει του χρόνου. Δεν θα είναι εύκολο. Θα χρειαστούν επενδυτές.  Ένα από τα θετικά σημεία του φετινού πρωταθλήματος είναι η είσοδος του Ιβάν Σαββίδη στον ΠΑΟΚ που δημιούργησε μια άλλη προοπτική στον σύλλογο.

Μέσα στα κριτήρια αδειοδότησης είναι και οι γηπεδικές εγκαταστάσεις. Όμως βλέπουμε πως αρκετά γήπεδα αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Πρόσφατα έπεσε ένας πυλώνας στο Θόδωρος Βαρδινογιάννης ενώ στο γήπεδο των Ζωσιμάδων ο αγωνιστικός χώρος είναι τραγικός. Τι κάνει η Λίγκα για αυτά;
Στο θέμα της αδειοδότησης των γηπέδων δεν έχει καμία σχέση η Λίγκα. Ούτε μπορεί να δώσει άδεια καταλληλότητας. Αυτά είναι θεματα άλλων φορέων. Εμείς παίρνουμε την άδεια ότι μπορεί να τελεστεί εκεί αγώνας και ορίζουμε το παιχνίδι. Υπάρχει θέμα με τους αγωνιστικούς χώρους κάποιων γηπέδων, όπως αυτό της Κέρκυρας, του ΠΑΣ Γιάννενα και της Βέροιας που θα πρέπει να διορθωθούν. Πήραμε απόφαση ότι του χρόνου δεν θα ξαναδούμε φαινόμενα, όπως με μια βροχή να γίνεται ο αγωνιστικός χώρος χάλια. Θα μου πείτε πως θα γίνει αυτό, όταν πολλά από τα γήπεδα ανήκουν στην Γενική Γραμματεία αθλητισμού και δεν είναι ευθύνη των ΠΑΕ. Επειδή η Πολιτεία δεν μπορεί να δώσει λεφτά και από την στιγμή που θέλουμε να αναβαθμίσουμε το προϊόν θα πληρώσουν οι πρόεδροι των ΠΑΕ για να βελτιωθούν οι αγωνιστικοί χώροι. Η Λίγκα δίνει χρήματα για την συντήρηση τους. Όμως τώρα θα χρειαστεί οι πρόεδροι να επενδύσουν ένα ποσό περίπου 150.000 ευρώ για να παίζουμε σε ανθρώπινα γήπεδα για το καλό όλων μας. Ντρέπομαι το 2013 να παίζουμε σε τέτοια γήπεδα. Υπάρχει όμως σταδιακή βελτίωση. Παλιά τα γήπεδα που είχαν τέτοια προβλήματα ήταν περισσότερα και τώρα είναι μόνο τρία.

Για να μην λέμε ότι για όλα φταίει η Λίγκα, ποιος είναι ο ρόλος της και ποιες οι ευθύνες της;
Η Λίγκα είναι ένας εμπορικός συνεταιρισμός με στόχο να αυξήσει στα έσοδα των μελών της. Γιατί μέσα από την αύξηση εσόδων και αν επενδυθούν σωστά θα επέλθει και η βελτίωση των εγκαταστάσεων, η βελτίωση της ποιότητας του ποδοσφαίρου με καλύτερους ποδοσφαιριστές, η ανάπτυξη των Ακαδημιών και το σωστό σκάουτινγκ. Δεν είναι αύξηση εσόδων για να τα βάλουμε στην τσέπη μας. Γιατί υπάρχει μια παρανόηση ότι μας ενδιαφέρει μόνο να βγάλουμε λεφτά. Από την στιγμή που πρόκειται για επιχειρήσεις, ανώνυμες εταιρίες, αυτός είναι ο σκοπός. Προφανώς υπάρχει η ιστορία, η φανέλα, το συναίσθημα, αλλά υπάρχει και η επιχειρηματικότητα. Πρέπει οι ομάδες να έχουν έσοδα  και να μπορούν να βγάζουν κέρδη. Αρκεί τα έσοδα και τα κέρδη να επανεπενδύονται για ποδοσφαιρικούς λόγους. Επίσης στις αρμοδιότητες της Λίγκας είναι και η οργάνωση των αγώνων. Εκεί όμως είμαστε πολλοί. Η αστυνομία που είναι της Πολιτείας και η διαιτησία που είναι της Ομοσπονδίας. Δεν έχει αρμοδιότητα η Λίγκα να επιβάλλει στις ομάδες αν θα δώσουν εισιτήρια στους φιλοξενούμενους. Αυτό γίνεται κατόπιν συνεννόησης των δύο ΠΑΕ.

Εάν πάνε χωρίς εισιτήρια 1000 οπαδοί είτε του Ολυμπιακού, είτε του Παναθηναϊκού, είτε της ΑΕΚ ή του ΠΑΟΚ σε ένα γήπεδο που δεν έχει συναινέσει η γηπεδούχος ομάδα τι πρέπει να γίνει;
Όταν μια ομάδα μετακινεί κόσμο έχει και την ευθύνη. Υπάρχουν τα μέτρα που εφαρμόζει η αστυνομία και η γηπεδούχος. Αν όμως γίνουν επεισόδια λέμε πως φταίει η πάντα Λίγκα και δεν κοιτάμε αν τα μέτρα της αστυνομίας ήταν σωστά ή όχι. Όταν μια ομάδα δεν θέλει να διαθέσει εισιτήρια σε μια άλλη για δικούς της λόγους, η ακόμα και όταν η αστυνομία απαγορεύσει την διάθεση εισιτηρίων και μαζευτούν 1000 οπαδοί και αποφασίσουν να πάνε στο γήπεδο, τι επιλογές έχουμε; Η πρώτη είναι η αστυνομία μακριά από το γήπεδο να κόψει την πρόσβαση με ότι αυτό συνεπάγεται. Χρήση δακρυγόνων, συγκρούσεις και άλλα. Πως αλλιώς θα κόψει 1000 ανθρώπους οι οποίοι δεν είναι και οι πιο ήρεμοι του κόσμου; Με το να τους πει παρακαλώ παιδιά μην περάσετε; Η δεύτερη λύση είναι να πουν ότι αφού 'ήρθατε, να σας αφήσουμε να μπείτε'. Όμως έρχεται η γηπεδούχος ομάδα και λέει πολύ σωστά ότι δεν είναι δικοί της οπαδοί, πως μπαίνουν μέσα με το έτσι θέλω και ενώ καμιά φορά δεν πληρώνουν, κάνουν επεισόδια, σπάνε καθίσματα, και αναρωτιούνται μετά άπαντες ποιος θα πληρώσει τη ζημιά. Θα σου πει η φιλοξενούμενη ομάδα εγώ δεν πήρα εισιτήρια και δεν έχω ευθύνη. Έτσι οι ευθύνες γίνονται μπαλάκι. Αυτό είναι θέμα νοοτροπίας. Δεν έχουμε την σωστή νοοτροπία στην χώρα μας. Δεν πάνε για παράδειγμα 2000 Άγγλοι με το ζόρι στο γήπεδο όταν η ομάδα τους δεν έχει πάρει εισιτήρια. Αν όμως πάνε έχουν απέναντι τους ένα κράτος σκληρό, με κανόνες και ξέρουν πως θα πάνε κατευθείαν «μέσα». Το έχω πει ότι πρέπει να γίνονται συλλήψεις σε φυσικά πρόσωπα. Δεν αλλάζει κάτι με το να πληρώνουν πρόστιμα οι ομάδες. Θέλει σωστή εφαρμογή μέτρων. Υπάρχει όμως πλήρης ατιμωρησία. Στον Ολυμπιακό είχε επιβληθεί σε ορισμένους οπαδούς που είχαν προκαλέσει επεισόδια, να παρουσιάζονται στο τμήμα σε κάθε αγώνα της ομάδας. Σας πληροφορώ ότι δεν είχαν χάσει ούτε ένα ματς είτε έντος είτε εκτός έδρας. Ουδείς τους αναζητούσε. Αυτό είναι το περιβάλλον στο οποίο αγωνιζόμαστε. Στο κράτος που ζούμε δεν μπορούμε να έχουμε καλύτερο ποδόσφαιρο. Όπως και το οικονομικό όπου φτάνει μια ομάδα να χρωστάει 100 εκατ. ευρώ, αντί με το που έφτανε στα 10 εκατ. ευρώ να... κοβόταν.

Αποφασίστηκε του χρόνου να διεξαχθεί το πρωτάθλημα με 18 ομάδες. Αντέχει η Λίγκα τόσες ομάδες;
Ποδοσφαιρικά είναι λάθος οι 18 ομάδες. Αυτό το ξέρουμε όλοι. Η απόφαση αυτή πάρθηκε κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες και προϋποθέσεις που τις έχουμε αναφέρει επανειλημμένως. Είναι πολλές οι 18 ομάδες, όπως ήταν πολλές και οι τρεις επαγγελματικές κατηγορίες. Τώρα έγιναν δυο και αυτό είναι ένα βήμα. Πρέπει να ανακοινώσουμε εγκαίρως στους φιλάθλους ότι το 2015-16 οι ομάδες θα είναι 16 ή πως στοχεύουμε την στην πενταετία να ήμαστε 14 ομάδες. Θα γίνει αυτή η κουβέντα στην Λίγκα μέχρι τον Ιούνιο.

Το γεγονός ότι του χρόνου το πρόγραμμα θα φορτωθεί με τις 18 ομάδες και είναι και χρονιά Μουντιαλ, σας έβαλε σε σκέψεις να καταργηθούν τα πλειοφ;
Είναι δεσμευτικά τα πλέι οφ από την σύμβαση μας με τη NOVA. Ακόμα και αν υπήρχε αυτή η σκέψη περί κατάργησή τους μέσα στη Λίγκα, όπως σας είπα η συζήτηση περιττεύει.

Τι παρανόηση υπήρξε με τις ημερομηνίες των πλει οφ φέτος; Γιατί δημιουργήθηκε αυτό το πρόβλημα με τον τελικό Κυπέλλου, που τελικά θα διεξαχθεί στις 11 Μαΐου και θα μεσολαβήσει μεγάλο διάστημα από την λήξη του πρωταθλήματος μέχρι την έναρξη των αγώνων κατάταξης;
Δεν γνωρίζω τους λόγους που δεν μπόρεσε να γίνει η αλλαγή στην ημερομηνία του τελικού Κυπέλλου από την ΕΠΟ. Γνωρίζω όμως την διαδικασία που έγινε. Ζητήσαμε να γίνει μεταφορά του Κυπέλλου, όπως είχε γίνει και τη περσινή σεζόν που ο τελικός διεξήχθη τέλη Απριλίου. Ο τελικός είχε οριστεί από τη διοίκηση Πιλάβιου, όμως εγώ δεν βλέπω πρόσωπα, αλλά φορείς. Πιστεύω ότι έπρεπε να είχε αλλάξει ο τελικός. Θέλαμε να γίνει στις 27 Απριλίου και μετά να αρχίσουν και τα πλέι οφ, γιατί σύμφωνα με τον ΚΑΠ τα πλέι οφ πρέπει να ξεκινάνε μετά τον τελικό Κυπέλλου. Επίσης θέλαμε να γίνει νωρίς ο τελικός για να μην τελειώσουν αργά και τα πλει οφ, γιατί η 4η ομάδα έχει ευρωπαϊκές υποχρεώσεις 17 η 18 Ιουλίου. Όμως αυτό δεν κατέστη δυνατό. Πιθανότατα να ήταν δεσμευτικό το συμβόλαιο του ΟΤΕ που έχει τα τηλεοπτικά δικαιώματα από την ΕΠΟ. Άλλο επιχείρημα είναι ότι ο Φερνάντο Σάντος ήθελε να έχουν οι παίκτες παιχνίδια στα πόδια τους μέχρι βαθιά στον Μαϊο, ώστε μην κάθονται μέχρι τις 7 Ιουνίου που έχει αγώνα η Εθνική. Πάντως το ποδόσφαιρο έπρεπε να το είχε προλάβει. Μας δόθηκε μεν η εναλλακτική λύση που ήταν και αντίθετη με τον ΚΑΠ, εφόσον όμως συμφωνήσουν όλες οι ομάδες να γίνουν δυο αγώνες για τα πλει οφ πριν τον τελικό Κυπέλλου, όμως ο ΠΑΟΚ ήθελε να δοθεί ένας αγώνας και από την στιγμή που δεν υπήρχε ομοφωνία δεν προχώρησε το θέμα.

Εδώ δεν καταφέρατε να προγραμματίσετε το θέμα με τα πλέι οφ και τον τελικό πως θα καταφέρετε να προγραμματίσετε του χρόνου το πρωτάθλημα που είναι και χρόνια Μουντιάλ και θα έχει και πλει οφ και περισσότερες αγωνιστικές λόγω των 18 ομάδων;
Τον Μάϊο φέτος θα έχουμε οριστικοποιήσει από κοινού το πρόγραμμα για του χρόνου. Θα τα βάλουμε κάτω: αγώνες Κυπέλλου, πλέι οφ, αργίες, φιλικά Εθνικής και θα έχουμε καταλήξει μέσα στο Μάϊο η τον Ιούνιο. Βέβαια του χρόνου θα έχει περισσότερα παιχνίδια και οι ποδοσφαιριστές θα κουραστούν λίγο παραπάνω, αλλά εσείς οι δημοσιογράφοι δεν λέτε πως οι στην Ελλάδα οι ποδοσφαιριστές δεν έχουν αρκετά παιχνίδια στα πόδια τους; Αυτή την χρονιά θα έχουν.
Υπάρχει πρόβλημα με την έναρξη του νέου πρωταθλήματος; Πότε θα γίνει;
Πρόβλημα δεν θα υπάρξει. Με δεδομένο τις 18 ομάδες το πρωτάθλημα θα πρέπει να ξεκινήσει νωρίτερα. Το συζητάμε για 17 με 18 Αυγούστου.

Ξεκινήσατε ένα πρόγραμμα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Αρχικά με το 'μια μπάλα για τα παιδιά', πραγματοποιήσατε το 1ο διεθνές σεμινάριο Footballabout, τώρα ένα πιλοτικό πρόγραμμα ενημέρωσης, εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης γύρω από την έννοια του «Ευ Αγωνίζεσθαι», αλλά και ένα πρόγραμμα εθελοντικής αιμοδοσίας σε συνεργασία με το Εθνικό κέντρο αιμοδοσίας. Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια για αυτά τα προγράμματα και που αποσκοπούν;
Η σκέψη όταν ανέλαβα ήταν και 1000 προβλήματα να είχαμε, και το χειρότερο ποδόσφαιρο να είχαμε, θα έπρεπε να βγει η Λίγκα προς τα έξω, προς την κοινωνία, για να κάνει αισθητή την παρουσία της. Δεν θα βγει εκτός προϋπολογισμού η Λίγκα αν δώσει μερικές μπάλες στα παιδιά ή μαζέψει μερικές φιάλες αίμα ή κάνει σεμινάρια για Ακαδημίες ή ένα διεθνές σεμινάριο. Αρά το θέμα κοινωνικής ευθύνης είμαστε υποχρεωμένοι να το κάνουμε. Δεν είναι το κερασάκι στη τούρτα και να λείπει η τούρτα. Αυτό κάποια στιγμή θα το εκτιμήσουν οι φίλαθλοι. Αυτή τη στιγμή είμαστε στα 1.100.000 εισιτήρια. Ποιο άλλο θέαμα στην Ελλάδα έχει περισσότερο κόσμο; Αντί να κάνουμε προσπάθεια να το βελτιώσουμε το πυροβολούμε. Το γνωρίζω ότι έχουμε πολλά προβλήματα αλλά προσπαθούμε να τα φτιάξουμε.

Πότε θα είναι έτοιμο το ελληνικό ποδόσφαιρο να διεξαχθούν ντέρμπι με την συμμετοχή των οπαδών και των δυο ομάδων;
Είδατε όταν λέω πως στην Ελλάδα δεν υπάρχουν αυτονόητα πράγματα, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες. Στην χώρα μας θα αργήσουμε αρκετά να δούμε οπαδούς του Παναθηναϊκού στο Καραϊσκάκη ή του Άρη στη Τούμπα. Είναι ντροπή να μην μπορούμε να διοργανώσουμε ένα ντέρμπι στο οποίο να συμμετέχουν οι οπαδοί και των δυο ομάδων. Όμως αυτό γίνεται και στο μπάσκετ και στο βόλεϊ και στο πόλο και σε άλλα αθλήματα. Δεν είναι παθογένεια που γέννησε το ποδόσφαιρο. Μικρές μειοψηφίες επιβάλλονται στη πλειοψηφία. Πρέπει και οι οπαδοί να βοηθήσουν προς αυτό.

Το καλοκαίρι θα οδηγηθείτε σε νέες εκλογές για την Προεδρία της Λίγκας η θα παραμείνετε και για 2ο χρόνο όπως προβλέπει το καταστατικό;
Οι προηγούμενοι πρόεδροι έφυγαν στον ένα χρόνο. Όμως δεν ήταν εκτελεστικοί. Είχαν επιχειρήσεις, καράβια και ΠΑΕ. Σε κάθε περίπτωση δεν θα εκμεταλλευτώ την διετία. Το αν θα παραμείνω και του χρόνου θα είναι κατόπιν επιβεβαίωσης από το σώμα του Συνεταιρισμού.
πηγή:xaros7.gr
Tags: